ABN WereldWeken: Deutschland das Wirtschaftsmärchen – 9 december in Kaatsheuvel

Home / Geen categorie / ABN WereldWeken: Deutschland das Wirtschaftsmärchen – 9 december in Kaatsheuvel

ABN WereldWeken: Deutschland das Wirtschaftsmärchen – 9 december in Kaatsheuvel

Deze dag staat helemaal in het teken van zakendoen met onze oosterburen. Duitsland blijft als motor van de Europese Unie een gewilde markt. Wat maakt de Duitse economie zo succesvol? Waarom is Duitsland zo interessant voor ons land en onze bedrijven? Ondanks dat het dichtbij is, kan zakendoen in Duitsland lastig zijn door verschillen in cultuur, wet- en regelgeving en de manier van zakendoen. Allemaal thema’s die vandaag aan de orde zullen komen.

13:30 Voorprogramma – SEPA-seminar

Een uur voor de opening van het programma start een seminar over SEPA. SEPA (Single Euro Payments Area) is een initiatief van banken uit 32 Europese landen om uniforme betaalproducten te ontwikkelen voor Europa. Geen aparte regels meer, maar voor elk land dezelfde voorwaarden, rechten en plichten voor het betalingsverkeer. Hierdoor wordt zakendoen in de SEPA-landen een stuk gemakkelijker. Wilt u meer weten over SEPA? Zorg er dan voor dat u al om 13.30 uur in De Efteling aanwezig bent.

14:30 Ontvangst

15:00 Opening – Deutschland das Wirtschaftsmärchen

Gert Jan Kroese, commercial director International Network C&MB, opent de dag met een heldere en actuele macro-economische schets van Duitsland. Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen? Wat is het succes van de Duitse economie?

Martin van Pernis, oud-CEO van Siemens, neemt u aan de hand van anekdotes en zijn ervaringen als internationaal topondernemer mee naar ‘corporate’ Duitsland: een meeslepend en boeiend verhaal over internationaal zakendoen dat herkenbaar zal zijn voor ondernemers die al actief zijn in Duitsland en inspiratie zal bieden aan hen die dat nog niet zijn.

15:45 Start tafelsessies

In zes inspirerende tafelsessies worden praktische thema’s besproken voor bedrijven die op de Duitse markt actief willen worden of dat al zijn. De sessies vinden twee keer plaats zodat u van tafel kunt wisselen en over een ander onderwerp in gesprek kunt gaan.

A. DE DUITSE CONSUMENTENMARKT

De motor van de Europese Unie ligt in ons achterland. Toch is verkopen in Duitsland iets heel anders dan in Nederland. Wat maakt de Duitse consument anders dan een Nederlandse? Hoe kunt u de enorme Duitse markt optimaal benaderen? Deze sessie wordt begeleid door de Duits-Nederlandse Handelskamer en een ondernemer met ervaring op de Duitse markt. Dexport zal de specifieke eigenschappen van de Duitse e-commercemarkt toelichten.

B. DEUTSCHLAND FÜR ANFÄNGER

Wat is de ideale juridische vorm voor uw onderneming? Hoe controleert u de kredietwaardigheid van Duitse afnemers? Hoe sluit u een afnamecontract af? In deze sessie worden diverse praktische kwesties belicht waar u als Nederlandse ondernemer in Duitsland mee te maken krijgt. Strick advocaten begeleidt samen met een ervaren ondernemer deze sessie.

C. DEUTSCHLAND FÜR FORTGESCHRITTEN

De veranderingen in het belastingstelsel die met ingang van 1 januari 2012 zowel in Nederland als in Duitsland van kracht worden, kunnen grote invloed hebben op uw onderneming. Aan deze tafel gaan we in gesprek over de belangrijkste aanpassingen in de wetgeving en de gevolgen hiervan voor uw bedrijfsvoering.

D. JAARREKENING EN AANGIFTE IN DUITSLAND

In deze sessie worden diverse praktische kwesties belicht waar u als Nederlandse ondernemer in Duitsland mee te maken krijgt op het gebied van jaarrekeningen en aangiftes. De boekhouding en de daarbij behorende vereisten liggen in Duitsland weer net even anders dan in Nederland. Ook wordt ingegaan op de aangifte van de vennootschapsbelasting.

E. ETIQUETTE IN DUITSLAND

Zakendoen met Duitsland wordt vaak onderschat; omdat het dichtbij is en taal en cultuur op elkaar lijken, is men vaak niet voorbereid op de verschillen. Zakelijk gezien zijn Duitsers echter op een aantal vlakken heel anders dan Nederlanders. Zo hechten Duitsers meer waarde aan hiërarchie en punctualiteit en zijn zij veel formeler in de omgang. Deze tafel geeft inzicht in de verschillen, zodat u goed voorbereid zaken kunt doen met de oosterburen. Experts van de Duits-Nederlandse Handelskamer en een ervaren ondernemer begeleiden deze sessie.

F. PERSONEEL IN DUITSLAND

Goed gekwalificeerd personeel is van essentieel belang voor uw onderneming. Werven en selecteren in eigen land is al vaak moeilijk, laat staan in het buitenland. Daarnaast speelt een reeks praktische zaken een rol bij het in dienst treden van buitenlands personeel. Verloning, loonbelasting, sociale premies, inwonerschap etc. In deze sessie worden diverse zaken omtrent grensoverschrijdende arbeid besproken. Experts van Strick advocaten samen met een ondernemer begeleiden het gesprek en gaan in op uw vragen.

G. BOOMING NORDRHEIN-WESTFALEN

Nordrhein-Westfalen is niet alleen een belangrijk industriegebied en belangrijk internationaal economisch centrum, maar ontwikkelt zich ook steeds meer als cultureel en creatief centrum. In het industriële erfgoed ontwikkelen zich steeds meer kleinschalige en grotere culturele en creatieve concepten.

Facts:

  • consumentenmarkt van 18 miljoen mensen
  • aan de Nederlandse grens
  • economisch sterkste deelstaat in Duitsland (van de top 50-bedrijven in Duitsland zijn 19 gevestigd in Nordrhein-Westfalen)
  • een van de belangrijkste businesscentra in de wereld

In deze tafelsessie schetsen we de nieuwste ontwikkelingen in deze regio en de kansen die deze ontwikkelingen met zich meebrengen.

17:35 Afsluiting en netwerkborrel

Napraten en contacten leggen met de sprekers, genodigden en deelnemers van alle seminars en rondetafelsessies. De dag wordt geheel in Duitse stijl afgesloten. Reken op Duitse gezelligheid met Bier, Bratwurst und Dirndls!

LOCATIE

Droomvluchtplaleis – De Efteling
Europalaan 1
Kaatsheuvel

ABN WereldWeken

admin
admin
Dexport is dé Duitse online marketing specialist! Onze Duitse marketingspecialisten ondersteunen u graag bij het realiseren van uw doelstellingen. U profiteert van tien jaar ervaring met Nederlandse bedrijven op de Duitse markt. Onze missie? ‘Zo verovert u de Duitse markt!
Recent Posts

Laat een bericht achter