GmbH oprichten in Duitsland

Home / Duits bedrijf lokaliseren / GmbH oprichten in Duitsland

GmbH oprichten in Duitsland

Op het moment dat u zaken wilt doen met Duitse bedrijven, kunt u overwegen een GmbH te starten. Het doel van een GmbH is om andere bedrijven ervan te verzekeren dat zij zaken doen met een ander Duits bedrijf en dat de aldaar geldende wet- en regelgeving wordt gehanteerd. De Gesellschaft mit beschränkter Haftung (de GmbH) is de meest voorkomende rechtsvorm in Duitsland en is te vergelijken met de Nederlandse B.V. (besloten vennootschap). Er gelden in Duitsland wel andere regels en procedures voor ondernemers dan in Nederland. Deze regels zetten wij graag voor u uiteen.

De Duitse GmbH

In Duitsland wordt net zoals in Nederland een verschil gemaakt tussen een naamloze vennootschap (AG of ‘Aktiengesellschaft’) en een besloten vennootschap (GmbH of ‘Gesellschaft mit beschränkter Haftung’). Daarnaast bestaat sinds 2008 de mogelijkheid om een light-variant van de Duitse GmbH op te richten, de zogenaamde Unternehmergesellschaft (haftungsbeschränkt, UG). Het kapitaal dat u in dat geval voor de UG moet inbrengen is slechts 1 euro. Hierbij moet u bedenken dat u in de praktijk meer zult moeten inbrengen om bijvoorbeeld de kosten van de notaris te betalen. Hiernaast dient elk jaar 25 procent van de winst te worden gereserveerd om kapitaal op te bouwen. Zodra het bedrag van 25.000 euro is gespaard, wordt de UG omgezet in een GmbH.

Het oprichten van een Duitse GmbH

Voor het oprichten van een GmbH is allereerst een Duits adres vereist en dienen er statuten te worden opgesteld door een Duitse notaris. De oprichting van een GmbH kan door één persoon geschieden, de “Geschäftsführer”, en er is een minimaal vereist aandelenkapitaal ter hoogte van 25.000 euro. Nadat de bankrekening voor de GmbH is geopend dient u het kapitaal op deze rekening te storten. Hiervan dient tenminste de helft, dus 12.500 euro, bij de oprichting te worden ingelegd. Na ondertekening van de akte van oprichting bij de notaris en het ter beschikking stellen van het maatschappelijk aandelenkapitaal, meldt de notaris de GmbH bij de IHK (Industrie- und Handelskammer) aan.

Waar houdt u op de Duitse markt rekening mee?

Nadat de inschrijving bij de IHK heeft plaatsgevonden, kan er een fiscaal nummer bij de Duitse Belastingdienst worden aangevraagd. U ontvangt een Steuernummer en een Mehrwertsteuer nummer. Houd er rekening mee dat de inschrijvingsprocedure bij het Amtsgericht (kantongerecht) enkele weken in beslag kan nemen en de oprichting van een GmbH in totaal zes tot acht weken tijd vergt. Pas als de GmbH definitief ingeschreven is mag een ondernemer daar in Duitsland over communiceren. Als de GmbH nog in oprichting is, is de bestuurder verplicht om in alle correspondentie kenbaar te maken dat de oprichting nog niet afgesloten is.

Wilt u meer advies over het oprichten van een Duitse GmbH en de regels en procedures waar u rekening mee hoort te houden? Neem vandaag nog contact op met de specialisten van Dexport.

Redactie Dexport
Redactie Dexport
Dexport is dé Duitse online marketing specialist! Onze Duitse marketingspecialisten ondersteunen u graag bij het realiseren van uw doelstellingen. U profiteert van tien jaar ervaring met Nederlandse bedrijven op de Duitse markt. Onze missie? ‘Zo verovert u de Duitse markt!’
Aanbevolen posts

Laat een bericht achter

Strong Viking Water Edition