Verkopen op Amazon in Duitsland. Vendor of Seller?

Home / Verkopen op Amazon / Verkopen op Amazon in Duitsland. Vendor of Seller?

Verkopen op Amazon in Duitsland. Vendor of Seller?

Dat het aantal online aankopen in Duitsland sterk groeit, is u wellicht niet ontgaan? En ook dat u hierbij niet om Amazon.de heen kunt. Met een geschatte omzet van 15 miljard euro en ruim 30 % marktaandeel in de Duitse e-commerce markt, is Amazon marktleider in Duitsland. Maar kiest u als Brand0-owner voor Seller Central of Vendor Central? Wij geven u graag het beste advies.

Vendor Central of Seller Central?

Voor veel Duitsers is Amazon.de de plaats waar de online zoektocht naar producten start. Hoe u hier als merk vindbaar bent en hoe uw producten verkocht worden hangt af van welke verkoopmogelijkheden u kiest.

Verkoopt u zelf onder eigen naam op Amazon, dan gaat dit via Seller Central. U betaalt een vast bedrag per maand en een commissie die varieert per productgroep. Fulfillment en de klantenservice kunt u zelf op u nemen of onderbrengen bij Amazon. (FBA; Fulfillment by Amazon).

De tweede optie is Vendor Central, waarbij Amazon producten direct bij u inkoopt en u de leverancier van Amazon bent. In plaats van handelaar neemt u hier de rol van distributeur op u. Dit verandert de manier waarop u binnen Amazon omgaat met klanten, hoe uw merk aanwezigheid is op het platform en in hoeverre u in staat bent de inhoud te controleren.

Als merk op Amazon

Wat heeft voor u de meeste voor- en nadelen? Bij Seller Central gebruikt u het platform Amazon om uw producten aan de klant te verkopen. Als verkoper heeft u verschillende opties voor het beheren van uw virtuele storefront. Voor uw merk is het van belang dat klanten een goede indruk van het merk krijgen op Amazon – door goede afbeeldingen, productbeschrijvingen en titels te gebruiken. Binnen dit model kunt u uw producten op de juiste manier openbaar maken op de website. Hierbij kunt u kiezen voor Fulfillment by Amazon (FBA), waarbij Amazon zorgt voor de verzending, customer service en retouren.

Bij Vendor Central verkoopt u als leverancier de producten in bulk aan Amazon. De registratie van bedrijven op Vendor Central is alleen op uitnodiging. Amazon beheert in dit geval de listing en aanpassingen in productfoto’s, producttitels en -beschrijvingen moeten door Amazon doorgevoerd worden. Als brand-owner heeft dit als nadeel dat u afhankelijk bent van Amazon.

Kort gezegd zijn dit de verschillen tussen de twee:

Seller Central
Iedereen kan verkopen
Snelle betaling
Meer controle over de inventaris en de prijzen
Staat meestal geen A+ inhoud toe
Potentieel voor hogere marges
Controle over listings & inventaris van zendingen

Vendor Central
Alleen op uitnodiging
Standaard betalingsvoorwaarden
Minder controle over de prijzen
A+ inhoud toegestaan
Potentieel voor groter volume

De voordelen van Amazon Vendor voor uw merk

Wanneer uw producten via Vendor Central worden verkocht betekent dit voor de consument dat deze “Verkocht door Amazon” bij de producten ziet staan. Dit werkt als een keurmerk dat consumentenvertrouwen kan genereren.

A+ Content
De zogenaamde A+ content is in veel grotere mate mogelijk bij Vendor Central. A+ Content is een uitgebreidere versie van de standaard productomschrijving, met functies en voordelen van het product, product foto’s en vaak een vergelijkingstabel.

De nadelen van Amazon Vendor Central

U heeft veel beperktere  controle over content en prijzen.

Analytics
De analysemogelijkheden bij Seller Central helpen de verkoper te voorspellen naar welke producten veel vraag gaat zijn. Binnen Vendor Central heeft u minder inzichten, behalve als u betaalt voor Premium Analytics reporten.

Invite Only
Vendor Central is alleen toegankelijk op uitnodiging. Dus als Amazon u niet heeft uitgenodigd, kunt u niet van Vendor Central gebruik maken.

Wilt u verkopen op Amazon? Dexport kan u helpen met analyse en strategiebepaling, het beheren van Amazon campagnes en Amazon-optimalisatie. Lees hier meer over verkopen op Amazon.

Redactie Dexport
Redactie Dexport
Dexport is dé Duitse online marketing specialist! Onze Duitse marketingspecialisten ondersteunen u graag bij het realiseren van uw doelstellingen. U profiteert van tien jaar ervaring met Nederlandse bedrijven op de Duitse markt. Onze missie? ‘Zo verovert u de Duitse markt!’
Aanbevolen posts

Laat een bericht achter

Voorbereid op de belangrijkste SEO trends van 2016SEO-Content-Marketing